1.Inleiding

Dit is de handleiding voor de koppeling tussen Zettle en Rompslomp.

De koppeling zorgt dat bonnen in de Zettle kassa automatisch worden doorgezet naar Rompslomp. De bonnen worden per stuk doorgezet als factuur naar Rompslomp, of per dag verzameld en als Dag-factuur in Rompslomp geplaatst. Omdat de bonnen direct in het boekhoudsysteem van de winkelier komen bespaart deze tijd op de financiële administratie.

De koppeling haalt daarnaast de Zettle inhoudingen op. Deze worden per dag of individueel doorgezet als inkoopboekingen naar Rompslomp. Voor het gebruik van de koppeling hanteren we een proefperiode van 30 dagen.

Vriendelijk aandacht gevraagd voor het volgende
  1. Deze koppeling is een financiële koppeling. Het is geen logistieke koppeling. De koppeling is niet geschikt voor het bijwerken van klanten in Rompslomp, het printen van pakbonnen of het synchroniseren van producten/voorraad.
  2. Deze koppeling vervangt niet het werk van de boekhouder. Deze koppeling bespaart tijd omdat je niet meer hoeft over te tikken. De boekhouder is nog steeds nodig voor advies, kennis en controle.
  3. We kunnen koppelen met een Rompslomp pakket waarbij we debiteuren en producten kunnen aanmaken en uitlezen. Hou hier rekening mee mocht u op dit moment gebruik maken van een proefperiode van Rompslomp.
  4. Tip: Andere klanten met deze koppeling hebben veel gehad aan de tips in de FAQ voor Zettle en in de FAQ voor Rompslomp.

Lees meer Inleiding .... Lees minder Inleiding ....

Installeren koppeling
Het installeren van de koppeling begint met het aanmelden voor een proefperiode, via onze koppelingen-pagina. Na aanmelding, ontvang je een e-mail met daarin een installatie-url en inloggegevens. Met deze installatie-url, start je de installatie van de koppeling. De installatie is voltooid als beide bolletjes van de verbinding op groen staan, en de instellingen in tabblad Configuratie ingevuld en opgeslagen zijn.
Er is een proefperiode van 30 dagen. Wil je nog een koppeling installeren, dan kan dat op dezelfde manier. Zorg er wel voor dat je uit het dashboard van koppeling bent uitgelogd, en start de nieuwe installatie bij voorkeur in een incognito browser.

Uitschakelen koppeling
Aan het einde van de proefperiode danwel abonnementsperiode, wordt de koppeling niet automatisch verlengd. Het aanbod voor een 1-jarig abonnement danwel verlenging ervan, ontvang je aan het einde van deze periode per e-mail. Je kunt de verlenging bevestigen door gebruik te maken van de betaallink in die mail.
Wil je tussentijds de koppeling beeindigen? Stuur ons dan een e-mail met daarin het verzoek en de licentiesleutel. Wij kunnen koppelingen alleen per huidige datum voor u stopzetten, niet op een toekomstige datum.
Stap je over naar een andere kassa of boekhoudsysteem, en wil je daarmee opnieuw een koppeling? In deze faq leggen we dat uit.

2.Hoe de koppeling werkt

Er zijn drie manieren om de bonnen uit de Zettle kassa door te zetten naar Rompslomp:
- Dag-factuur: Bonnen van één werkdag in de kassa worden als één Dag-factuur in Rompslomp geplaatst.
- Individueel: Voor iedere kassabon wordt een aparte factuur in Rompslomp geplaatst.
Lees meer Hoe de koppeling werkt .... Lees minder Hoe de koppeling werkt ....

Optie 1: Aanmaken dag-factuur
Bij het aanmaken van de dag-factuur worden in de vroege ochtend alle bonnen van de voorgaande dag verzameld. De totale omzet van de voorgaande dag wordt in één dag-factuur doorgezet naar Rompslomp. In de regels van de Rompslomp dag-factuur staat de omzet per BTW code of productcategorie.

Optie 2: Individueel doorzetten van bonnen
Deze optie gebruik je als je weinig bonnen hebt. De bonnen worden doorgezet als facturen naar Rompslomp.

Default is het doorzetten van dagomzet naar een dag-factuur. Individueel kun je bij ons aanvragen. In de sectie Day-to-day: Naar Rompslomp staat beschreven welke velden worden doorgezet.

Controle vooraf Dag-factuur
Bij de start van het doorzetten van dagomzet worden alle bonnen van de voorgaande bon opgehaald. Per bon wordt gekeken of het betaalde bedrag overeenkomt met het te betalen bedrag in de bon. Indien deze bedragen niet overeenkomen wordt de dagomzet niet doorgezet naar Rompslomp.

Controle vooraf individuele bonnen
Bij het doorzetten van individuele bonnen voert de koppeling een aantal controles op de Zettle bon uit:
  • Er wordt gecontroleerd of het totaal van de Zettle bon gelijk is aan de som van de bedragen in de regels.
  • Er wordt gecontroleerd of voor de BTW in iedere regel een overeenkomstige BTW code in Rompslomp bestaat.
  • Er wordt gecontroleerd of de bon niet eerder is doorgezet.
Let op: Bij het doorzetten van individuele bonnen worden alleen bonnen met status Voltooid doorgezet. Heeft een bon status open dan controleert de koppeling 14 dagen of de status van de bon wijzigt naar Voltooid. Zo ja dan zet de koppeling de bon alsnog door. Bonnen die na die 14 dagen op Voltooid worden gezet dienen handmatig in Rompslomp te worden gezet. De koppeling kan dat niet meer doen. Het aantal dagen 14 kan niet worden aangepast omdat de koppeling in dat geval de API van Lightspeed te zwaar zou belasten.

Doorzetten dag-factuur
Voor het aanmaken van de dag-factuur worden in de vroege ochtend alle bonnen van de voorgaande dag verzameld. De totale omzet van de voorgaande dag wordt in één dag-factuur doorgezet naar Rompslomp. In de regels van de Rompslomp dag-factuur staat de omzet getotaliseerd per BTW tarief. De betaalde bedragen staan niet in dag-factuur.

Doorzetten bonnen
Het doorzetten van een Zettle bon naar Rompslomp gebeurt in twee stappen:
  1. Er wordt gecontroleerd of de producten uit de Zettle bon al in Rompslomp aanwezig zijn. Ontbrekende producten worden aangemaakt.
  2. De Rompslomp factuur wordt aangemaakt en doorgezet.

Controle achteraf
De bonnen die correct zijn doorgezet kun je terugvinden op het dashboard bij tab Rapportage. Bij tab Fouten staan de bonnen die niet doorgezet zijn, inclusief een foutmelding. De gele knop Meer info toont meer informatie over de foutmelding. Met de blauwe knop Verwerk kan de bon nogmaals aangeboden worden. Met de rode knop Meld probleem kun je gemakkelijk een ticket bij ons aanmaken mocht je er zelf niet uitkomen.

3.Installatie

Controleer na de installatie, mbv deze FAQ, of de koppeling werkt.

Het installeren van de koppeling begint met het aanmelden voor een proefperiode, via onze koppelingen-pagina. Na aanmelding, ontvang je een e-mail met daarin een installatie-url en inloggegevens. Met deze installatie-url, start je de installatie van de koppeling.

Het activeren van de koppeling bestaat uit drie stappen:
1. Het leggen van de connectie met de Zettle kassa. Via deze stap autoriseer je de koppeling om de gegevens uit jullie kassa te lezen.
2. Het leggen van de connectie met Rompslomp. Hiermee autoriseer je de koppeling transacties naar jullie Rompslomp administratie te schrijven en informatie te lezen.
3. Het configureren van extra gegevens, zoals het leggen van de relatie tussen de BTW tarieven in de Zettle kassa en de BTW in Rompslomp
Lees meer Installatie .... Lees minder Installatie ....

Accepteren voorwaarden
Voordat de koppeling gebruikt kan worden dienen eerst de voorwaarden geaccepteerd te worden. De voorwaarden zijn gebaseerd op de algemene ICT Voorwaarden (brancheorganisatie) en de algemene AVG richtlijnen. Ook hebben we een naam, emailadres en het land van de onderneming nodig.

Authenticatie kassa:
De authenticatie met de kassa loopt via OAuth. Zorg dat je bent uitgelogd bij je kassa voordat je de connectie legt. Je klikt nu op de rode Connect knop. Er verschijnt automatisch een inlogscherm voor de kassa. Als je inlogt krijg je een scherm waarin gevraagd wordt of je de connectie toestaat. Als je dit bevestigt dan wordt de connectie gelegd.

Wil je op een later moment de connectie opnieuw wil leggen - bijvoorbeeld omdat je overstapt op een andere kassa - dan kan dat altijd door op de Connect knop te klikken.

Connectie Rompslomp
De connectie met Rompslomp loopt via OAuth. Zorg dat je bent uitgelogd bij Rompslomp voordat je de connectie start. Je klikt nu op de rode Connect knop. Er verschijnt automatisch een inlogscherm voor je Rompslomp account. Als je inlogt krijg je een scherm waarin gevraagd wordt of je de connectie toestaat. Als je dit bevestigt dan wordt de connectie met Rompslomp gelegd.

Administratie Rompslomp
Nadat de connectie met Rompslomp gelegd is dient de administratie voor de connectie ingesteld te worden. Pas daarna kunnen de andere instellingen gedaan worden zoals de BTW tarieven. Ververs het scherm met de pijltjes naast de Copy knop om de data op te halen die bij de administratie hoort. Factuurlayout Rompslomp
Na het selecteren van de administratie en het verversen van het scherm via de pijltjes naast de Copy knop kan een factuurlayout geselecteerd worden.

Inrichten BTW tarieven en grootboekrekeningen
Bij het inrichten van de BTW tarieven en de grootboekrekeningen wordt een link gelegd tussen de BTW tarieven in de kassa en de BTW codes en omzetrekeningen in Rompslomp. Aanpassen kan altijd door op de blauwe 'Wijzigen' knop te klikken, en via de drop-down boxjes een keuze te maken.

Zijn de BTW instellingen gedaan en opgeslagen dan zul je altijd de ingestelde BTW tarieven zien. Wil je opnieuw beginnen dan kun je de grijze knop 'BTW instellingen verwijderen' gebruiken. Dan worden je huidige instellingen verwijderd en kun je opnieuw beginnen.

Categorieen
Het is mogelijk om de omzet door te zetten op basis van productcategorieen. Je kunt hier de grootboekrekeningen instellen. Wij adviseren een maximum van 40 categorieen en er is een technisch maximum van 99 categorieen. Bij het instellen van rekeningen bij categorieen krijgen die de voorkeur. De omzetrekeningen bij de BTW tarieven komen te vervallen.

4.Day-to-day: Vanuit Zettle

In deze sectie laten we zien hoe we de bonnen ophalen uit de kassa.

Doorzetschema
Bij dagomzet worden telkens in de vroege ochtend de bonnen van de voorgaande dag opgehaald. In de loop van de ochtend wordt hiervoor een Dag-factuur aangemaakt in Rompslomp. Zowel de omzet als de betaling wordt uitgelezen. Is er een verschil tussen de omzet en het betaalde bedrag dan wordt dit verschil apart als betaalregel opgenomen.

In het geval van individueel doorzetten worden ieder uur de bonnen opgehaald opgehaald uit de kassa en doorgezet. Bij de hybride optie worden de individuele bonnen dus per uur doorgezet en de dagomzet in de ochtend.

De koppeling zet niet alleen de bonnen door maar ook de betaalkosten. Zet de koppeling de bonnen 1-voor-1 door dan zet de koppeling de betaalkosten ook 1-voor-1 door. Anders worden de betaalkosten per dag verzameld en als 1 doorgezet.

Zettle bonnen hebben geen klant-gegevens. Als bonnen individueel worden doorgezet dan worden zij geboekt op een default debiteur. De default klant wordt ingesteld via tab Configuratie van het dashboard. De betaalkosten worden doorgezet naar Rompslomp inkoopboekingen en geboekt onder de default-crediteur die is ingesteld bij tab Configuratie van het dashboard.


Uitwerking veldniveau bonnen
Uitwerking Zettle bon. +-
Naam veld Waarden uit Zettle bon
Bon-id [purchaseUUID1]
Bonnummer [purchaseNumber], evt voorafgegaan door een prefix - aanvragen via webcare@webwinkelfacturen.nl
Datum Op basis van [timestamp]
Totaal incl BTW zonder korting Sommatie velden [grossValue] van de [products] in de bon. Bedrag is in centen, na de sommatie delen door 100.
Totaal BTW zonder korting Sommatie velden [grossTax] van de [products] in de bon. Bedrag is in centen, na sommatie delen door 100.
Totaal excl BTW zonder korting Totaal incl BTW zonder korting minus Totaal BTW zonder korting
Totaal incl BTW met korting [amount]
Totaal BTW met korting [vatAmount]
Totaal excl BTW met korting Totaal incl BTW met korting minus Totaal BTW met korting
Valuta Veld [currency]
Status Veld [status]
Uitwerking Zettle bonregels. +-
Naam veld Waarden uit de Zettle bonregel
De regels van de bon staan in veld [products]. Deze worden een voor een bekeken en verwerkt.
Regel-id [id]
Naam [productName]
Categorie [category][uuid]
product-id [productUuid]
productvariant [variantUuid]
SKU [sku]
Aantal [quantity]
BTW percentage [vatPercentage]
Eenheidsprijs incl BTW De eenheidsprijs incl BTW wordt als volgt berekend:
  • De regel kan een aparte [discountValue] hebben. Als deze waarde ongelijk aan 0 is dan staat in veld [unitPrice] de eenheidsprijs waarin de korting al verwerkt is.
  • Is er geen veld [discountValue] of is de waarde gelijk aan 0 dan is het kortingspercentage op de bon als geheel van toepassing op de eenheidsprijs. De eenheidsprijs incl korting wordt dan (1 - bon kortingspercentage) * [unitPrice]. Dit bedrag is in centen en moet dus gedeeld worden door 100.
Regelprijs excl BTW [rowTaxableAmount] / 100 - in dit bedrag zit de korting verwerkt.
Eenheidsprijs excl BTW regelprijs excl BTW / [quantity] - in dit bedrag zit de korting verwerkt.
Regelprijs incl BTW [rowTaxableAmount] / 100 - in dit bedrag zit de korting verwerkt.
Eenheidsprijs excl BTW [vatPercentage]
Regelbedragen incl en excl BTW Hiervoor worden de velden [totalPrice] en [totalPriceWithoutVat] gebruikt
BTW codes en rekeningen Rompslomp Zoals ingericht bij tab Configuratie van het dashboard
Let op: Alle regels worden in 1 keer nagelopen. Hierna wordt gekeken of de regels optellen tot het totaal van de bon. Als de bon nog niet voltooid is mag er een verschil zijn. Is de bon wel voltooid en kloppen de bedragen in de regels niet met het totaalbedrag in de bon dan vindt er een harde exit plaats. De verwerking stopt omdat er een situatie is voorgekomen die echt niet mag gebeuren. Dit is een extra beveiliging die voorkomt dat verkeerde data in Rompslomp terecht komt.
Uitwerking Zettle betaalkosten. +-
Naam veld Waarden uit Zettle betaalkosten
Betaalkosten-id md5([originatingTransactionUuid] + ; + [timestamp] + ; + [amount] + ; + [originatorTransactionType]). Dit is gekozen om er een string uit te krijgen
Kosten-nummer [originatingTransactionUuid]
Leverancier Zoals ingesteld op het dashboard
Datum Op basis van [timestamp]
Totaal incl BTW en excl BTW [amount] / 100. Zettle rekent geen BTW, dus deze bedragen zijn gelijk aan elkaar.
Valuta Veld [currency]
Uitwerking Zettle betaalkostenregel. +-
Naam veld Waarden uit Zettle betaalkosten-regel
Zettle heeft geen aparte betaalkosten-regel. Voor het doorzetten hebben we die regel wel nodig. Een inkoopboeking in Rompslomp heeft immers wel regels. Daarom worden de velden uit de betaalkosten-boeking op een slimme manier gekopieerd naar de betaalkosten-regel.
id [originatingTransactionUuid]
Omschrijving [originatingTransactionType]
Aantal 1
Type purchase
BTW percentage 0
Eenheids- en regelprijzen incl BTW en excl BTW [amount] / 100. Zettle rekent geen BTW, dus deze bedragen zijn gelijk aan elkaar.
BTW bedragen 0
BTW codes en rekeningen Rompslomp Zoals ingericht bij tab Configuratie van het dashboard

5.Day-to-day: Naar Rompslomp

Aanmaken facturen
Voor bonnen in Zettle kunnen in Rompslomp facturen worden aangemaakt.

Aanmaken producten
Bij het doorzetten van bonnen naar Rompslomp facturen controleert de koppeling eerst of de producten uit de bon al in Rompslomp bestaan. De koppeling voegt ontbrekende producten vervolgens toe aan het boekhoudsysteem. Bestaat een product al in Rompslomp dan wordt het product niet nogmaals toegevoegd. De koppeling zet de volgende producten automatisch in Rompslomp: Verzendkosten, Betaalkosten, Toeslag, Korting en Extra kosten.
Rompslomp accepteert alleen SKU's bestaand uit cijfers/letters, zonder afwijkende tekens.

Bij het aanmaken van facturen gebruikt de koppeling het BTW percentage zoals dat in de bon van Zettle staat. Ook als er een ander BTW percentage staat in het product van Rompslomp.


Uitwerking veldniveau Rompslomp

Uitwerking op veld-niveau Rompslomp factuur. +-
Naam Voorbeeld Opmerking
sales_invoice
date 2023-01-02
due_date 2023-01-16 Twee weken na de - dit kan niet aangepast worden.
contact_id 4556686965 klantnummer uit Rompslomp
Valuta eur valuta
Omschrijving 298 Bestelnummer, op verzoek factuurnummer.
Bij een negatieve bestelling Credit bestelnummer, op verzoek factuurnummer.
invoice_lines
product_id 4970548064 product id uit Rompslomp
quantity 1 aantal
vat_rate 0.21 BTW percentage
vat_type_id 701184043 BTW code
account_id 5464900859
price_per_unit 12.40 Eenheidsprijs excl BTW
description 14 dagen verlenging Omschrijving
template_id 4460540845
validates_vat_number
Uitwerking op veld-niveau Rompslomp product. +-
Naam Voorbeeld
product
op vooraad true
regels
omschrijving productnaam
BTWpercentage [Taxpercentage]
BTWtype id [BTW ID]
prijs per stuk [prijsExcl]
Productcode [articlekey]
Uitwerking op veld-niveau Rompslomp verzamelfactuur. +-
Naam Voorbeeld Opmerking
sales_invoice
date 2023-01-02 Datum bon
due_date 2023-01-16 Twee weken na de datum bon - dit kan niet aangepast worden.
contact_id 4556686965 default klantnummer in Rompslomp, moet aan ons doorgegeven worden
currency eur Valuta
Omschrijving Dagomzet 2023-01-23 Naam dagomzet
Factuurlayout 12345 Zoals ingesteld op het dashboard
Factuurregels
product_id 4970548064
quantity 1 aantal
vat_rate 0.21 BTW percentage
vat_type_id 701184043 BTWcode
account_id 5464900859
price_per_unit 12.40 Eenheidsprijs excl BTW
description 14 dagen verlenging Omschrijving

6.Support

Wij vinden het belangrijk dat je als winkelier op het moment dat je dat zelf wilt direct toegang hebt tot informatie over de koppeling. Daarom heeft iedere klant een persoonlijk dashboard.
Lees meer Support .... Lees minder Support ....

Persoonlijk

Op het Dashboard >> Rapportage zie je welke bonnen uit je Zettle kassa, per wanneer, zijn doorgezet naar Rompslomp.
Bij dagomzet staan de dagomzetten er. Zet je individuele bonnen door dan staan de individuele bonnen er. Voor de dagomzet kun je een excel download opvragen met meer details.

Bij Dashboard >> Fouten zie je welke bonnen niet zijn doorgezet. Daar kunnen geldige redenen voor zijn zoals geen BTW op de verzendkosten of een ongeldig BTW nummer van de klant. Er staan suggesties wat je moet doen om de foutsituatie op te lossen en ook is er een Verwerk knop om met voorrang een bon (opnieuw) door te schieten. Kom je er niet uit dan kun je de rode Meld probleem knop gebruiken om fouten bij ons aan te melden.

Bij Dashboard >> Open zie je welke bonnen wel al zijn opgehaald maar nog niet zijn doorgezet omdat zij nog niet de juiste status hebben in de kassa. Iedere nacht draaien er jobs om de status opnieuw te bekijken en de bon alsnog door te zetten.

Bij Dashboard >> Configuratie staan de instellingen van je koppeling. Je kunt instellingen daar aanpassen.

Bij Dashboard >> Profiel staan facturen voor download. Ook kun je hier een extra emailadres opgeven voor het verzenden van emails.

We hebben een uitgebreide FAQ-sectie op de website. Kijk in het bijzonder naar deze secties: https://faq.webwinkelfacturen.nl/category/47/izettle.html en https://faq.webwinkelfacturen.nl/category/54/rompslomp.html.

Overige vragen en opmerkingen kun je sturen naar webcare@webwinkelfacturen.nl. Voor een snelle beantwoording graag altijd de licentiesleutel en zoveel mogelijk informatie sturen. Dus loop je vast bij de installatie geef dan aan waar je vastloopt. En als er een foutmelding is, die natuurlijk ook. Ontbreken er volgens jou bonnen, graag nummer en datum doorgeven. Dan kunnen wij heel gericht gaan zoeken en je antwoorden wat er aan de hand is.

Wil je liever dat wij de installatie van de koppeling voor je doen? Dat kan. Stuur een email naar webcare@webwinkelfacturen.nl met het verzoek. Voor een installatie brengen we € 39,50 excl BTW in rekening. Voor installaties hebben we toegang tot de kassa en het boekhoudsysteem nodig.

Wij kunnen migraties uitvoeren voor verkopen die in het verleden hebben plaatsgevonden. De aanvraag procedure en werkwijze beschrijven we in deze faq. Voor migraties brengen we € 67,50 excl BTW per 1000 bonnen (individueel doorzetten) of kwartaal (dagomzet) in rekening.